Osteopati ved pudendal nevralgi

Pudendal nevralgi er en kronisk smertetilstand som er relatert til pudendal nerven og forekommer hos både kvinner og menn. Pudendal nerven går fra nedre del av ryggen langs bekkenbunnen og til perineum (hudpartiet mellom skjeden og anus hos kvinner). De vanligste årsakene til pudendal nevralgi er trykk eller skade på pudendalnerven i bekkenet fra sykling, fødsel, kirurgi i bekkenområdet, svulster, forstoppelse eller stramme muskler.

Pudendal nevralgi kjennetegnes av varierende grad av smerter som skarpe, brennende, verkende med eller uten nummenhet i ytre genitalia, anus, eller i perineum. Smerten er vanligvis verre når du sitter eller tar på området og avlastes vanligvis når man sitter på toalettet. Noen kan også oppleve smerter i sete, bena og føttene.

Osteopaten/fysioterapeuten vil gjøre en grundig undersøkelse av bekkenet og omkringliggende strukturer for å finne ut hvor årsaken til at nerven har kommet i klem ligger. Deretter vil tiltak utifra funnene iverksettes. Alle tilfeller er ulike og vil behandles individuelt.Men, det må påpekes at pudendal nevralgi i mange tilfeller kan være vanskelig å behandle. Det er kun tilfeller hvor pudendal nevralgi er forårsaket av muskelskjelett problematikk (stram bekkenbunnmuskulatur, skjevt bekken etc) at osteopati/fysioterapi kan være til hjelp.

Klinikkosteopati har lang erfaring i behandling av ulike smertetilstander i bekkenet.