Underlivssmerter er ingen uvanlig tilstand. Mange kvinner (og helsepersonell) føler seg imidlertid ikke komfortable med å diskutere smerter i dette området. Som et resultat går tilstanden ofte ubehandlet, og kvinner lider i stillhet. Virkningen av dette er betydelig og unødvendig. Kvinner med dette problemet kan synes det er vanskelig å utføre normale daglige aktiviteter, eller kan ha det vanskelig å oppleve glede og glede i livet, på grunn av distraksjon pga. kroniske smerter. Angst kan ofte utvikle seg på grunn av bekymring for et underliggende alvorlig helseproblem.

Smerter i underlivet kan ha flere årsaker. Egglederbetennelse gir smerter, men da har man ofte også feber og generell sykdomsfølelse. Takvise og kraftige smerter kan cyste på eggstokken, og muskelknuter på livmoren kan i noen tilfeller gi smerter.

Underlivssmerter

Plages du av sterke menstruasjonssmerter, samt smerter ved eggløsning og før menstruasjon kan det skyldes endometriose. Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen. Kroniske smerter kan også skyldes sammenvoksninger, som man kan få etter operasjoner i underlivet eller etter betennelser.

Volvodyni

Dersom smerten i underlivet er kronisk og enhver berøring kan føles ubehagelig, kan det skyldes smertetilstanden vulvodyni. Vulvodyni kan deles inn i generalisert og lokalisert vulvodyni (tidligere kalt «vestibulitt»). Generalisert vulvodyni er oftest en uprovosert smertetilstand, som først og fremst rammer eldre kvinner, men kan også forekomme hos yngre.

Symptomene er ofte en brennende smerte i vulva, mer eller mindre uttalt under hele dagen. Denne tilstanden er relativt uvanlig. Årsaken er uklar, men smerten vurderes som neurogen, det vil si at smerten oppstår som en følge av en skade eller sykdom idet sentrale nervesystemet eller i en perifer nerve. Smerten kan dermed utløses ved påvirkning på de nerver som forsyner vulva. En slik type smerte kan oppstå på grunn av fødsel – eller annen mekanisk skade, som for eksempel etter prolapskirurgi eller annen skade mot rygg og bekken. Spente muskler, instabilitet eller feilstilling i hofte eller korsrygg kan forårsake irritasjon eller trykk på nervene som løper gjennom bekkenet. I de fleste tilfeller kan vi likevel ikke helt sikkert fastslå årsaken til smerten.

Symptomene er sviende, brennende og veldig intens smerte ved eller ved forsøk til penetrasjon av skjedeåpningen og smerten kan vedvare en tid etterpå. Smerten er lokalisert ved skjedeåpningen og mange synes det er mest vondt ved den bakre delen av skjedeåpningen. De fleste kvinner kan heller ikke bruke tampong og iblant kan smerten fremkalles av trange klær, sykling eller riding.

Selv om denne tilstanden er relativt vanlig, er det ikke kjent hvorfor det oppstår. Mest sannsynlig er det flere faktorer som tilsammen kan gi disse symptomene. De faktorene som vi tror kan ha betydning er infeksjoner, lokalbehandlinger, hygienevaner, hormoner, psykoseksuelle faktorer, muskelspenninger og muligens også genetiske faktorer. Samtlige av disse faktorene kan føre til en økt irritasjon av slimhinnen.

Vaginisme

Vaginisme betyr at bekkenbunnsmuskulaturen er stram og øm. Dette fører til ufrivillige sammentrekninger ved f.eks. samleie eller innsetting av tampong. Mange opplever at «det er noe som stopper» innenfor skjedeåpningen. Pasienter med vaginisme kan også ha vulvodyni.

Osteopatisk behandling

Ettersom årsakene til underlivssmerter varierer, vil også behandlingen være ulik fra person til person. Behandlingens primære formål er å bryte den negative smertesirkelen.