Smerter i ryggen er svært vanlig hvor smerter i nedre del av ryggen er det folk opplever mest hyppig. De aller fleste vil få korsryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet.

Mennesker har i alle kulturer og i alle tider hatt ryggplager. Skjelettfunn i flere tusenårsgamle mummier fra både Sør- Amerika og Egypt har vist at og folket der led av vond rygg. Ryggplager har med andre ord fulgt oss mennesker gjennom historien. Og er desverre endel av livet.

Korsryggsmerter, smerter i nedre del av ryggen, kan inndeles i akutte og kroniske

  • Akutte ryggsmerter har varighet under 4 uker
  • Subakutte ryggsmerter varer under 12 uker
  • Kroniske ryggsmerter har varighet over 12 uker
Vondt i ryggen

Ved korsryggsmerter er det ofte flere strukturer som er innvolvert. Både muskulatur, nervevev og leddstrukturer i ryggen kan gi opphav til smerte.

Korsryggsmerter uten utstråling kalles lumbago, kink eller hekseskudd. Smertene kan komme akutt i forbindelse med et løft eller en vridning. Dette er helt ufarlig, men kan gjøre veldig vondt. Leddene i ryggen kan «låse» seg og musklene knyter seg og det føles som om de står i krampe.

Noen ganger kan ryggsmertene være et prolaps som irriterer en nerverot. Andre ganger kan nerverotskanalen være for trang slik at nerveroten irriteres.

I sjeldne tilfeller kan det være en annen og alvorligere sykdom som ligger bak. f.eks brudd i ryggen  pga. Osteoporose, infeksjoner /revmatiske betennelsessykdom, svulst og kreft. Dette gjelder imidlertid mindre enn 5% av alle som har smerter i ryggen.

Aktivitet er bra for ryggen

Ryggen er skapt for bevegelse og det er alltid å tilstrebe at man er i så mye aktivitet som mulig. Å være i aktivitet kan bety å gå, strekke seg eller bøye seg. Å sitte lenge av gangen forverrer smertene hos mange. Det er ikke skadelig eller farlig om det gjør vondt å være i aktivitet og for mange gjør det godt å ha noe annet å tenke på.