Som oftest er hodepine helt ufarlig, men det kan også være et symptom på alvorlig sykdom. Hodepine kan deles inn i flere ulike typer, blant annet:

  • Tilfeldig hodepine
  • Spenningshodepine (tensjonshodepine)
  • Anstrengelseshodepine
  • Migrene
  • Clusterhodepine
Hodepine

Tilfeldig hodepine kan gjerne oppstå hvis hverdagen er litt hektisk og du stresser, drikker eller spiser for lite, får for lite søvn om natten og/eller oppholder deg i rom med mye støy. Varme kan ofte utløse hodepine, spesielt hvis du glemmer å drikke nok. Forkjølelse og feber er typiske tilstander som kan gjøre at man får litt vondt i hodet.

Spenningshodepine (tensjonshodepine / stresshodepine) er den vanligste formen for hodepine, som de fleste vil oppleve en eller flere ganger i livet. Hodepinen opptrer som regel episode vis, og kan vare i flere dager. Mange beskriver at «det kommer fra nakken» ved at man kjenner smerten brer seg fra en muskel i nakken og videre opp i hodet. Som navnet antyder, skyldes hodepinen stramming og spenning i nakke- og kjevemuskulatur, men også muskulatur i hode og ansikt.

Migrene er anfall av ensidig pulserende hodepine som varer i 4-72 timer ledsaget av brekninger, lyskyhet og lydfølsomhet.

Osteopaten vil undersøke nakke og kranie (hodet) for å finne årsaken til smertene. Bekken, rygg og skuldre vil også blit tatt med i betrakning for å finne den grunnleggende årsaken til hodepinen/migrenen